Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να κάνω αναβάθμιση στο Virtual Machine Server μου, μια που τα τρία GB RAM ήταν πλέον ανεπαρκή.
Η ιδέα όπως πάντα, ήταν να αγοράσω το πιο φτηνό αλλά σύγχρονο M/B και CPU που θα βρω στην αγορά, να βάλω όσο το περισσότερο RAM θα μπορούσα και στη συνέχεια να βάλω VMWare Server σε κάποιο Linux distribution που θα κάτσει καλά στο συγκεκριμένο H/W.
Κοιτώντας για τον νέο VMWare Server 2.0 έπεσα τυχαία στο http://www.vm-help.com, όπου κάποιος καλός άνθρωπος συντηρεί μία λίστα από M/B στα οποία μπορεί να εγκατασταθεί ESX 3.5, unsupported βέβαια γιατί κανονικά το ESX λειτουργεί σε επιλεγμένους servers.
Αποφάσισα λοιπόν μια που θα έκανα την αναβάθμιση να αγοράσω M/B με chipset nvidia μήπως και ήμουν τυχερός...
Αγόρασα λοιπόν για την αναβάθμιση τα παρακάτω
• ASRock Alive NF7G-HD720p (nvidia chipset) motherboard περίπου 55 ευρώ
• 4 * 2 GB (800MHZ) * 40 περίπου 160 ευρώ
• AMD X2 4800 περίπου 70 ευρώ
• HD SATA 2 320 GB περίπου 60 ευρώ
Με 345 ευρώ λοιπόν είχα ένα σύστημα με 8GB ram και δύο πυρήνες ικανό να ανεβάζω ταυτόχρονα 6 VM με ικανοποιητικό performance.
Αφού συναρμολόγησα τα παραπάνω, κατέβασα το evaluation ESX 3.5 και επιχείρησα να κάνω την εγκατάσταση. Η πρώτη απόπειρα δεν ευδοκίμησε μια που το ESX δεν βλέπει την onboard κάρτα δικτύου αλλά προσθέτοντας μία PCI Intel PRO 100/1000 (ευχαριστώ Μιχάλη) το ESX εγκαταστάθηκε κανονικά !
Στο πρώτο boot διάλεξα στο grub “Service Console Only” και μπαίνοντας στο bash άλλαξα το τελευταίο entry του /etc/vmware/pciid/sata_nv.xml από device id="0…" σε device id=" 0550". Έτρεξα το esxcfg-pciid και έκανα reboot…
Το ESX ανέβηκε κανονικά και το μόνο πρόβλημα ( το οποίο δεν έχει λυθεί και μάλλον δεν θα λυθεί) είναι ότι βλέπει μόνο έναν δίσκο από τους δύο που είχα.
Οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής : “Καταπληκτικό».
Το performance δεν έχει καμία σχέση με το VMWare server, το σύστημα πάει “σφεντόνα” και νομίζεις ότι δουλεύεις native.H τεράστια διαφορά είναι στο I/O με τον δίσκο όπου πραγματικά κάνει την διαφορά.
Εδώ και είκοσι ημέρες λοιπόν είμαι χαρούμενος χρήστης ενός «σπιτικού» ESX 3.5 server χωρίς να έχω συναντήσει κατά την χρήση του ούτε ένα πρόβλημα :)